Diablo Immortal komt niet uit in Nederland en België

Blizzard brengt Diablo Immortal niet uit in Nederland en België. Dat geldt zowel voor de mobiele versies als voor de pc-versie. Volgens Blizzard komt dat door 'de huidige exploitatievoorwaarden in deze landen'. Het bedrijf doelt waarschijnlijk op wetgeving omtrent lootboxes.

Eind april kondigde Blizzard aan dat free-to-play game Diablo Immortal vanaf 2 juni verkrijgbaar is op smartphones en als bèta voor de pc. Na die aankondiging was het in Nederland en België mogelijk om vooraf te registreren in de appstores van Apple en Google, maar enkele dagen later kon dat niet meer.

De communicatiemanager van Activision-Blizzard Benelux heeft na vragen van Tweakers bevestigd dat Diablo Immortal niet in Nederland en België verschijnt. De game zal in deze landen niet beschikbaar zijn via de appstores en ook niet voor de pc via Battle.net. "Dit houdt verband met de huidige exploitatievoorwaarden voor games in die landen", geeft Blizzard als reden op. Verder inhoudelijk commentaar daarop wil de communicatiemanager niet geven.

Het ligt voor de hand dat Blizzard de game niet uitbrengt vanwege wetgeving tegen lootboxes in België. De Belgische Kansspelcommissie hanteert strenge regels tegen lootboxes in games. Als die gekocht kunnen worden met geld en als toeval een rol speelt bij het verkrijgen van de inhoud, zijn die in strijd met de gokwet. Veel free-to-play games verschijnen daardoor niet in België.

Het is opvallend dat Blizzard de game ook niet in Nederland uitbrengt. Volgens de Nederlandse Kansspelautoriteit is een lootbox pas een kansspel als de inhoud ervan een economische waarde vertegenwoordigt. Dat wil zeggen dat het mogelijk moet zijn om de virtuele inhoud te verhandelen tegen echt geld. Voor zover bekend is het niet mogelijk om in Diablo Immortal virtuele items te verkopen voor geld.

De Nederlandse Kansspelautoriteit verloor eerder dit jaar een rechtszaak tegen EA over de lootboxes in FIFA. De rechter oordeelde dat Packs in FIFA Ultimate Team niet te zien zijn als een losstaand gokspel, maar onderdeel zijn van het behendigheidsspel FUT. Daardoor zijn ze niet in strijd met de Nederlandse gokwet. Die redenering gaat vermoedelijk voor veel games met lootboxes op.

Diablo Immortal

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-05-2022 • 15:07

332 Linkedin Whatsapp

Submitter: BjornE

Reacties (332)

332
325
96
24
1
181
Wijzig sortering
Ik vind dit lastige, vervelende topics. Ik ben vooral voorstander van de wetgeving, en waar deze voor dient. Namelijk - het beschermen van mensen die gevoelig zijn voor het hoge "verslavings" element in deze games, waarbij je heel snel heel veel geld erin kwijt kunt raken. Echter zijn er nog honderden alternatieve games waar dit ook kan, maar dat mag, want de regels zijn net even anders, en dan is het wel goed?

En nu kan ik, iemand die wel dit soort games gewoon als F2P wil en kan spelen, dit spel dus niet eens een poging geven. Ik vind het wel zeer teleurstellend dat Blizzard niet net als Valve met CS:GO een optie biedt om wel het spel te kunnen spelen, maar alleen het illegale gedeelte uitschakelt.
Dit dus. Het is Blizzard die het spel dus niet wil uitbrengen zonder deze verderfelijke gok-boxen in de game. Het moge duidelijk zijn waar het geld verdiend wordt.

Ik vind dit helemaal niet lastig. Als je als ontwikkelaar een gokspel wil maken, registreer je gewoon als kansspel aanbieder. Maar ja, dat willen ze nu juist niet, want dan mag het niet aan 18-minners 'verkocht' worden...

Edit: overigens ziet Blizzard Nederland en Belgie gewoon als één afzetmarkt, daarom dus in beide niet, ondanks dat het in Nederland dus waarschijnlijk wel zou mogen.

[Reactie gewijzigd door chrisboers op 23 mei 2022 15:24]

En zo kan ik nog een hand vol games opnoemen die niet uitkomen of uitgekomen zijn in NL/BE.

Ik vind het persoonlijk niet vergelijkbaar met gokken. Bij gokken ga je er van uit dat je geld die je investeert meer waard kan worden in zeer korte tijd. Bij lootboxes weet je gewoon dat je je geld gegarandeerd kwijt bent (tenzij je die dingen mag verhandelen tegen echt geld).

Ik vind dat de wetgeving af en toe doordraait in dit soort dingen en als het is om de kinderen te beschermen dan zeg ik, pak gewoon de ouders eens aan die te lui zijn geworden om hun kinderen met geld te leren omgaan. Dan is het verbieden hiervan onnodig.
Dit is precies het liberale denken dat ons op dit punt gebracht heeft. Der markt regelt, en anders euh... Opvoeding!

We weten toch veel meer inmiddels? We weten toch dat een gewisse groep niet de impulscontrole heeft die je nodig hebt bij dit soort dingen? We weten toch dat grote firma's miljoenen besteden aan het neurologisch hacken van hun 'klanten'?

Natuurlijk moet je hier wetgeving tegen maken. Het is net als roken: de aanbieder van het verslavende middel onderkent de perverse situatie als eerste. Juist daarom exploiteert hij die situatie effectief. Hoe langer we blijven wegkijken, hoe langer die exploitatie duurt.
Maar waar is dan de grens? Ik bedoel maar te zeggen, zwaar gehandicapten mogen zich wel voortplanten (en nee dan bedoel ik niet mensen die een been missen ofzo), lachgas mag vrij verhandeld worden waar ik ze dagelijks met een ballon achter t stuur zie zitten.
Ik kan zo nog talloze voorbeelden noemen waarvan ik eerder regulering verwacht dan van zoiets. Daarnaast is dit toch simpel op te lossen? Maak loot boxen enkel te koop met credit card en de helft van NL kan t al niet meer kopen.

Ik snap dat we bepaalde mensen moeten beschermen, maar hier gaat t voornamelijk om kinderen te beschermen en eerlijk vind ik dat een taak van de ouders. We doen net alsof wij vroeger heilig waren en nooit kattekwaad uithaalden, of dat niemand van ons de VHS pornocollectie van zijn vader niet gevonden heeft en gekeken, stiekem een sigaretje heeft gerookt of een biertje gedronken heeft onder de 16/18. Niemand keek vroeger ook stiekem in die bladen bij de friettent zoals de Aktueel?

Persoonlijk vind ik dat lootboxen die met echt geld gekocht kunnen worden gewoon helemaal afgeschaft mogen worden. Maar als een bedrijf hier voor kiest, vind ik ook dat ze dat mogen doen. Want ook dit merk ik tegenwoordig: steeds minder mensen willen voor een goede game betalen. Ik ken genoeg gevallen waar mensen zeggen t graag te willen gaan spelen, maar geen 15 tot 30 euro voor die game over hebben (en nu kies ik zelfs goedkopere games als voorbeeld). Dat betekent dus dat de uitgevers op een andere manier hun geld moeten verdienen, want met een free to play spel waar niemand wat uitgeeft is gewoon niet handelbaar.

Ik ben het overigens niet zo zeer oneens dat het gereguleerd wordt, maar meer oneens dat t selectief is. Dit spel mag niet, maar de grootste boosdoeners zoals Fortnite en vooral FIFA mogen dan weer wel. Ik vind het meten met twee maten.

Edit: jammer dat -1 de norm is geworden terwijl je een constructief gesprek probeert te voeren. Willen de meningmodders zich graag laten horen door een antwoord te plaatsen ipv alleen maar op dislike te klikken? Toetsenbord ridders hebben we al genoeg!

[Reactie gewijzigd door jimzz op 23 mei 2022 20:05]

Hier is de grens heel duidelijk:

Je weet niet wat je krijgt als je geld betaald. Je betaald voor de KANS iets goeds te krijgen. Of die KANS groot is of klein is maakt niet uit. Of het bedrag groot is of klein is maakt niet uit.

Het is een KANSspel. Bij een kansspel heb je een vergunning nodig.

Het is heel simpel.
Heel simpel, waarom mag het bij FIFA wel dan? Daar is ook een KANS dat je Ronaldo krijgt.

Niet alle lootboxen hoef je met echt geld te betalen, maar veelal is in game geld wel verkrijgbaar door echt geld al dan niet illegaal. In die zin is het dus niet zo simpel als dat jij het stelt.

Waar je op doelt is een lootbox verkregen door echt geld of verhandelbaar voor echt geld. Echter heb ik dat nergens benoemd, ik benoem dat het meten met twee maten is omdat, hoewel je die lootbox in FIFA niet kan kopen met echt geld, kun je FIFA punten (waar je die lootbox vervolgens weer mee kunt kopen) wel kopen met echt geld.
In mijn ogen heel simpel: dat zou niet mogen. Ook niet voor “in game valuta” tenzij dat los staat van loot boxes.

Ter verduidelijking:
In game currency, daarmee kun je lootboxes kopen, maar kan ALLEEN gewonnen worden door te spelen.
Real world currency: daarmee kun je een motor upgrade kopen of xp waardoor je meer kans hebt om te winnen (Je bent sterker/sneller)

Je weet wat je krijgt (upgrade) maar je kunt alleen “gokken” met credit die je krijgt als je wint en niet kunt omzetten naar real currency.

Ken FIFA structuur niet want speel dat niet. Wat ik speel is games waarvan ik weet wat ik krijg zonder gegok. Maar in jou voorbeeld is hat dus nog steeds gokken met echt geld en moet verboden worden tenzij er een vergunning is uiteraard.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 23 mei 2022 20:39]

De regel is inderdaad simpel, maar in de praktijk werkt dat helaas niet zo. FIFA was een voorbeeld, maar kan zo een hele rits spellen (vooral op smartphones) opnoemen die allemaal wel zo'n constructie hebben waar je niet direct een box kan kopen met echt geld, maar wel met in-game currency. Je kan in die games vaak wel in-game currency kopen WAARMEE je dus die lootbox kunt kopen. In mijn ogen komt dat dus op precies hetzelfde neer alleen dan met een omweggetje.

Dat jij die games niet speelt wil niet zeggen dat die games met deze constructie er niet zijn.

Dus blijf ik het alsnog meten met twee maten vinden. Kan simpel zijn in jouw ogen, maar als het zo simpel was, dan hadden overheden van verschillende landen hier ook geen discussie over hoeven te voeren.
De regel is inderdaad simpel, maar in de praktijk werkt dat helaas niet zo. FIFA was een voorbeeld, maar kan zo een hele rits spellen (vooral op smartphones) opnoemen die allemaal wel zo'n constructie hebben waar je niet direct een box kan kopen met echt geld, maar wel met in-game currency. Je kan in die games vaak wel in-game currency kopen WAARMEE je dus die lootbox kunt kopen. In mijn ogen komt dat dus op precies hetzelfde neer alleen dan met een omweggetje
Is de EU met je eens. Vrij recent nog is er volgens mij nog ergens uitegrold dat zgn. in-game premium currency dat aangeschaft is met echte valuta, gezien moet worden als een intermediair middel in een nog niet afgeronde financiële transactie. Een transactie met die echte valuta die pas eindigt wanneer dat indermediair middel omgezet is in de werkelijke aanschaf.

Heeft nogal verstrekkende gevolgen, want het zou o.a. ook betekenen dat bij het opheffen van een spel, de uitgever verplicht wordt om nog niet uitgegeven premium currency te restitueren. En daar kunnen ze niet onderuit, want contractuele bedingen die hen van die verplichting zouden ontslaan staan in de EU op een zwarte lijst die de consument niet binden.

Kan nog leuk worden als daar naar de toekomst toe nog eens hommeles over ontstaat. 🍿

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 mei 2022 22:56]

ik denk omdat fifa een betere lobbyist heeft o.i.d.
Magic the gathering,
Pokemon,
Hearthstone packs
Om zo maar eens een paar te noemen waar je kaartendecks op basis van kunstmatige kans kan krijgen.

Spaaracties bij de winkels waar je voetbalplaatjes of knikkers kan verzamelen die vervolgens in batches uitgegeven worden waarbij bewust de kans voor bepaalde knikkers of plaatjes laag gehouden wordt tot later in de actie.

Talloze games met "mystery boxes" waar in een goede skin zou kunnen zitten
pubG, apex, lol, en nog wat meer,

Je kan uren zo door gaan met legio's games maar ook spaaracties en dingen in het echte leven die zo werken en gewoon mogen.

Toevallig hebben ze Blizzard op de korrel na een relletje omtrent dit dus heeft Bliz zelf gewoon zoiets van "voor zo'n klein afzetmarktje riskeren wij het niet".

Dus nee, het is niet zo simpel in de praktijk.
Ik vraag mij af of bij het organiseren van bijvoorbeeld zoiets onschuldig als een school tombola dat eigenlijk onder dezelfde definitie valt, wel altijd een vergunning wordt aangevraagd.
Geldt dit dan voor een verrassingsei dan ook niet? Je betaald en je weet dat er iets waardeloos in zit. Ik zou zeggen: zolang je de inhoud niet terug in geld om kan zetten is t prima.
Verassing ei…. Serieus? Jhaha

Maar goed je hebt een punt.

Er is mijn inziens een duidelijk verschil tussen de kans voor gewin en een kans voor gewoon iets leuks.

Verrassingsei: leuk en niet waardevol
Voetbal kaartjes: begint al de foute kant op te gaan met zeldzame kaartjes
Magic: is eigenlijk al voorbij de grens denk aan Black Lotus.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 27 mei 2022 14:14]

Met lachgas mag je absoluut niet achter het stuur. Je mag namelijk niet met drugs op achter het stuur. En als het er wel doorheen komt heb je altijd art 5 nog.
Ik zei ook niet dat het mocht in het verkeer. Ik zei dat t vrij verhandeld mag worden. Het gevolg is dat deze mensen de gevolgen er niet van inzien (het is immers legaal) en dus gewoon achter t stuur hoppa.
Toch denk ik niet dat alleen via creditcard eerlijk is of alle problemen gaat verhelpen.

Ik heb een vriend die vanwege dat zijn relatie uit ging zijn huis heeft verkocht en hier schuld aan over hield. Hierdoor moest hij zijn creditcard weg doen. Hij vond hij leuk om af en toe leuk om eens bij Overwatch een paar lootboxes te kopen. Dan gaat het om bij evenementen bijvoorbeeld 10 tot 20 euro. Niets verkeerd mee lijkt me maar toch zou hij het door omstandigheden dit niet meer kunnen.

Dan mijn 2e punt. Ik heb verhalen op internet gezien dat kinderen gewoon de creditcard uit de portemonnee van de ouders pakken en dan lootboxes kopen. In dat geval bescherm je dus niet alle kinderen en vergroot je zelfs de kans dat zoiets eerder gebeurd omdat kinderen dus niet van hun eigen geld geen lootboxes kunnen kopen.
Maar dat dus, de kinderen pakken de creditcard uit de portemonnee. Dat is wel een beetje de verantwoordelijkheid van de ouders. Je laat je kind ook geen sigaret pakken als je zelf rookt of drank bijvoorbeeld.

Daarnaast hebben veel credit cards hier een extra check nodig.
Bijzonder dat je Fortnite en FIFA in een zin noemt. Fortnite verkoopt skins en lijkt mij daarom geen kansspel .
Ik ga er van uit dat er ook lootboxen zijn in Fortnite? Of is het echt alleen skins?
Fortnite heeft alleen skins en een battlepass waar ook duidelijk is wat je krijgt.

Nu is Fortnite niet het beste vergelijkingsmateriaal hier: ja, ze hebben geen loot boxes. Maar iedere dag zijn er selecte skins in de store te kopen. Maar de dag erna niet meer en zijn er andere skins. Het is dus maar de vraag of een skin die je supervet vind ergens de komende maanden nog terug komt of nooit meer. Dit veroorzaakt een artificiele schaarste aan skins waardoor er op gemene manier meer waarde aan bepaalde skins wordt meegegeven.

Dus ja: geen lootboxes. Nog steeds nare technieken om mensen ,o ver te halen de skins te kopen.
Fortnite heeft wel loot boxes alleen niet in de battle royaal, vlg mij hebben ze in save the world loot Llamas
Kinderen beschermen is niet alleen een taak voor de ouders, daar is ook simpelweg wetgeving voor. Alcohol, gokken, prostitutie, allemaal keurig geregeld omdat 'we met zijn allen' dat willen. Dat jij daar anders over denkt, mag, maar dat is niet de praktijk. 'We' hebben hier namelijk al lang en breed over nagedacht en ervoor gekozen dat bijvoorbeeld gokken alleen mag als je 18+ bent. Daar is geen discussie over.

Waar WEL discussie over is, is of lootboxes onder gokken vallen. In Nederland blijkbaar niet omdat het geen separaat spel is maar onderdeel van een groter geheel), in België wel.
Daarnaast is dit toch simpel op te lossen? Maak loot boxen enkel te koop met credit card en de helft van NL kan t al niet meer kopen.
Wat een briljant idee. Laat mensen gokken met geleend geld. Dat maakt het probleem vast niet erger.
Dus jij denkt dat als je iets met een credit card betaalt dat dat altijd geleend geld is?
Ja. Per definitie. Anders is het nl. een debit card.
Je hebt in principe gelijk, maar veel nieuwere banken maken gebruik van debit credit cards. Dat zijn kaarten geclassificeerd als een credit card en functioneren ook gelijk aan een credit card, alleen zijn het debit cards. Ik heb zelf zo 3 master cards die "debit" cards zijn.

Veel mensen in Nederland hebben geen credit card vanwege de relatief hoge kosten. Daarentegen zijn deze zogenoemde debit MasterCards vaak volledig gratis zoals bij bunq, n26 of bijv revolut.
De gewisse groep is iedereen met een amygdala.
Ja, hiaat aan je beargumenteren is dat hier rete selectief mee omgegaan wordt. We mogen nog roken, alcohol is nog vrij toegankelijk, kunnen ons nog vol stampen met suikers. Overheid weigert hier ook een stok voor te steken. Voelt voor mij meer als "geef ze hier een vinger, dan zijn ze stil met waar we echt veel geld aan verdienen als staat".

Als de basis is dat mensen geen impulscontrole hebben, verbied dan ALLES. We hebben ook te maken met obesitas, geweldsincidenten, drugsverslaafden, mensen die zichzelf het graf in roken, alcoholverslaafden, seksverslavingen, suikerverslavingen. Verbied dan ook mcdonalds, chips, chocolade, snoepgoed, elke andere vorm van fastfood desnoods. Verbied dan ook overspel bijvoorbeeld. Verbied ook café's waarbij alcohol verkocht wordt, fritures, enz. Het is gewoon onzin dat een heel land gebukt gaat onder een regel die de gebrekkige impulscontrole van sommigen moet opvangen. Ook al is het om de juiste redenen, want dat niet verboden wordt waar de overheid geld aan verdient is toch ook wel scheef.
"Ik vind het persoonlijk niet vergelijkbaar met gokken. Bij gokken ga je er van uit dat je geld die je investeert meer waard kan worden in zeer korte tijd. Bij lootboxes weet je gewoon dat je je geld gegarandeerd kwijt bent (tenzij je die dingen mag verhandelen tegen echt geld)."

Wellicht even opzoeken wat het woord "Gokken" precies inhoud? dat jij een persoonlijke mening vormt om een woord betekent niet opeens dat het meteen zo is. Ook lootboxes zijn gokken want je legt (puur voorbeeld) 1 euro in voor een kistje met de GOK dat je een item krijgt waar je wat aan hebt. Je weet niet of dat kistje jou beter gaat maken dat is een pure GOK. Daarnaast als iemand bij rad van fortuin het woord probeert te raden is dat ook gokken, hier is totaal geen inleg van geld.
Waar haal je t dan ook vandaan dat mijn mening een feit zou zijn? Dat is een invulling die jij aan het verhaal geeft.
En waar haal jij het woord feit vandaan in mijn tekst? reageer je wel op de juiste reactie?
Je zegt het letterlijk in deze zin,
Wellicht even opzoeken wat het woord "Gokken" precies inhoud? dat jij een persoonlijke mening vormt om een woord betekent niet opeens dat het meteen zo is
Je doet een aanname dat ik niet weet wat gokken is (wat onder volwassen mensen een beetje kinderachtig is) en je zegt dat als ik een mening heb dat niet wilt zeggen dat het zo is (wederom dus een aanname dat ik mijn mening als feiten zou beschouwen).

Jammer.
Mwah, het venijn zit hem er juist in dat je hoopt dat er iets geweldigs in de lootbox zit maar het kan net zo goed meuk zijn. Dat is het smerige van dit hele princiepe. Kijk eens naar wat mensen soms uitgeven aan FIFA om die ene sterspeler te krijgen, net zo lang doorgokken tot je Ronaldo hebt bijvoorbeeld. En maar betalen.

Vooral minderjarigen en jongeren zijn hier natuurlijk super vatbaar voor, dat weten ze donders goed en dat melken ze maar wát graag uit! Het zijn smeerlappen van het laagste niveau en ze doen alles om elke vorm van regelgeving te omzijlen.

En probeer als ouder maar eens te bewijzen dat je kind op eigen initiatief die aankopen heeft gedaan, dat lukt je nooit! Je komt er pas achter als het te laat is en dan is er "niks meer aan te doen".


Nee, het is goed dat ze die onzin aan banden leggen en wat mij betreft maken ze er Europese richtlijnen of een algeheel verbod voor. Gokken met in-game *verdiende* (niet gekochte) valuta is één ding, daarmee zou je zelfs de waarde van geld en de realiteit van gokken kunnen leren: telkens je zuur verdiende centjes kwijt aan niks, maar gokken met écht geld is puur een verdienmodel voor die rijke smeerlappen.
Bij lootboxes weet je gewoon dat je je geld gegarandeerd kwijt bent (tenzij je die dingen mag verhandelen tegen echt geld).

Ik vind dat de wetgeving af en toe doordraait in dit soort dingen
Die tenzij heb je in NL dus ook nodig wil iets kwalificeren als gokken/kansspel.
Dus de wetgeving in NL slaat niet echt door, wel?
Het gaat niet om het feit van meer waarde zoals jij stelt, het gaat om "zien te krijgen wat je wilt, de glorie van succes". Dat maakt het verslavend, wat mij betreft.
Tot nu toe vond ik Belgen best tof. Maar ik kan dus geen Diablo spelen vanwege de belgische regelgeving…. 👿

Daarom wil je dus meer Europese integratie voor dit soort zaken, heel Europa gaan ze niet overslaan.
Nee, je kan geen Diablo spelen omdat Blizzard zich niet aan de regels wil houden. Wel even oorzaak en gevolg van elkaar onderscheiden. De wetgeving is prima, wat Blizzard doet niet.
Ben zeker geen fan van dit verdienmodel maar de oorzaak van deze actie is de afwijkende wetgeving. Wat goed of slecht is bepaald de oorzaak van het probleem niet.
Ben zeker geen fan van dit verdienmodel maar de oorzaak van deze actie is de afwijkende wetgeving.
De oorzaak is dat de uitgever het spel liever niet uitgeeft in regio's waar het door hen gekozen parasitair gemaximaliseerd verdienmodel conflicteert met de heersende wetgeving, dan een versie uit te geven zonder dit verdienmodel; een versie die hen feitelijk niets op zou leveren en enkel geld zou kosten, bijv. in hosting-kosten.

Kortgezegd: de oorzaak is hebzucht.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 28 mei 2022 14:22]

Kort gezegd: de uitgever wil aan de wet voldoen. ;)
Ik vind het betuttelend. Dat lootboxes een verslavend element hebben, en dat het niet fraai is dat ontwikkelaars op deze manier geld willen verdienen met een verder gratis game, soit. Maar in elke comic book store kan ik al sinds jaar en dag pakjes met willekeurige kaarten kopen voor bijvoorbeeld MtG.

En hoe dit zich verhoudt tot TV-reclames voor goksites die eigendom zijn van de Nederlandse overheid is me echt een raadsel.

Edit: ben trouwens vooral gefrustreerd dat ik dit spel nu niet kan spelen, keek er echt naar uit.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 23 mei 2022 20:24]

Tja, met lootboxes wordt letterlijk miljarden verdient. Vanuit een zakelijk perspectief is het simpelweg een goed verdienmodel. Maar dat kun je doen zonder de "gok" elementen, of in ieder geval, terwijl je voldoet aan de eisen. Hun eigen Hearthstone en Overwatch doen dit immers ook?

Ik hoop dat de game gewoon te side-loaden is. Baal hier best wel van, wilde dit met vrienden gaan spelen.
In overwatch is het enkel cosmetisch en zijn de skins niet verhandelbaar, ze hebben dus geen waarde.
En we hebben nog geen enkele informatie over hoe het werkt bij Immortal, dus het zou daar zo hetzelfde kunnen zijn :) Maar dan hoogstwaarschijnlijk meer verhandelbaar, dus iets als CS:GO.
Er is wel info over bekend.
https://game8.co/games/Diablo-Immortal/archives/377262

Waarbij je dus een lootbox voor bv 200 platinum kan kopen om een item te krijgen die 1000 platinum waard is. Maar ook vrijwel je hele inzet kan verliezen door troep te krijgen.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 23 mei 2022 20:12]

En in Hearthstone, of Magic Arena zijn de kansen van de rarity van de inhoud bekend wat ook een belangrijke voorwaarde is in België. Kijk maar op de achterkant van elk kraslotje

En net dat is wat veel loot box verkopers angstvallend geheim houden of zelfs laten variëren zonder dat de koper het weet.
Ik denk dat het duidelijk wordt dat Blizzard de items die je krijgt via lootboxes zal laten verkopen/verhandelen.

In Belgïe zijn om die reden CSGO lootboxes verboden, je kan de verkregen skins verhandelen.
En is bv een Hearthstone wél toegestaan, de kaarten die je verkrijgt kan je niet verhandelen. (Hetzelfde met bijv. Fifa Ultimate Team, je kan je verkregen spelers niet verhandelen voor "echt" geld, enkel ingame gold)

Ik ga er alvast van uit dat er een auctionhouse/marketplace zal te vinden zijn in Diablo Immortal. (of is dit reeds aangekondigd/bevestigd?)

[Reactie gewijzigd door Nimesco op 23 mei 2022 16:45]

Er is blijkbaar een Marketplace die gebruikt wordt voor legendary gems. Om daar te shoppen heb je platinum nodig en die moet je weer kopen. Je kan alleen zover ik weet niet je platinum verkopen voor echt geld.
Ik ga er alvast van uit dat er een auctionhouse/marketplace zal te vinden zijn in Diablo Immortal. (of is dit reeds aangekondigd/bevestigd?)
Je zou denken dat zelfs nu-Blizzard niet dom genoeg is om dat idee wat met Diablo 3 al totaal mislukt is, toch nog eens een keer te proberen.
Maar dan herinner je je dat we het over nu-Blizzard hebben...
Gear zelf komt niet in de MP. Maar gems en andere troep die het leven makkelijker maken wel.

https://game8.co/games/Diablo-Immortal/archives/377262
Ik vond het juist een succes, zeker als je na gaat dat dit buitenom de game ook gebeurt.
Blizzard heeft heeft door de negatieve feedback verwijderd, maar ik heb zoiets liever ingame dan dat het via allerlei shady sites/dupers alsnog gebeurt.
Nee in Nederland mag het ook niet.

ze willen/hebben aangegeven dat ze legendary gems verkoop willen maken op een soort Marketplace.

/Edit blijkbaar is voor die Marketplace Platinum nodig die je met echt geld moet kopen. Maar kon niet zien of je ook platinum naar euro kan omruilen.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 23 mei 2022 18:29]

Ik sta er dubbel in.
Aan de ene kant is het goed dat de overheid nog de eenvoudig beinvloedbare medemens beschermt maar moet dat dan meteen door de overige 95% van de mensen die er wel mee om kunnen gaan dit plezier te ontzeggen?

Kan het niet door bijvoorbeeld banken die toch al uitgavepatronen (moeten)monitoren bijvoorbeeld een melding te laten sturen naar de kaarthouder van "hey weet je dat je onwijs veel geld uitgeeft aan...." wanneer iemand een (te) signifikant deel van de bestedingsruimte uit geeft oid, of desnoods betalingen aan die partij te bouncen voor dat persoon. Dit gebeurt nu ook al voor gokverslaafden bij casino's. Ja, mensen lijden dan wel iets schade maar niet zo veel dat ze echt in de problemen komen en de rest van nederland kan gewoon wel dat spel spelen.

Nu is het officieel natuurlijk niet verboden maar door de 18+ gok klassificering is het effect natuurlijk het zelfde want bedrijven willen veel verdienen maar het is het ook gewoon simpelweg niet waard om een spel aan te passen voor een markt waar je misschien 100k exemplaren verkoopt voor een record brekend spel.
Dit is belegd bij degene die een gokspel aan wil bieden. Die MOET aan gokpreventie doen, of ze dat nu leuk vinden of niet. Het is eigenlijk heel simpel: als Blizzard een gokspel wil aanbieden kunnen ze een goklicentie aanvragen, met alle voor- en nadelen van dien. Zonder licentie mogen ze geen gokspel op de markt brengen.

De grote vraag is: is Immortal een gokspel of niet? De rest van alle afwegingen ('ik vind het betuttelend', 'lootcrates zijn fout') doet er helemaal niet toe.
Mijn persoonlijke mening is dat het helemaal geen vervelend topic is, het is zo klaar als een klotnje: microtransacties zijn de KK van de gaming industrie. De hele gaming industrie is sowieso ziek, maar we blijven het maar steunen: marketing hypes zoals bij Cyberpunk die tot hoge verwachtingen en teleurstelling leidt, een GTA V wat 10 jaar lang uitgemolken wordt terwijl het de investering al 10x terug verdiend heeft, en een spel als PUBG was bij wijze van spreke onspeelbaar is geworden doordat 98% van het de lobby/menus over skins, emotes en weet ik wat al gaat.

En dan de kosten/prijs: hoezo kun je bundels met goud/diamanten of wat voor in-game currency verkopen voor tot wel €500 per stuk?

Ik zal wel een zeikende oude vent zijn, maar waar zijn de uitgevers die het doen om een goed produkt voor de klant neer te zetten ipv enkel de aandeelhouders? Waarom niet gewoon de modding communittee steunen en die van een spel echt wat vets laten maken!

tot zover mijn rant, ik ga vanavond maar weer eens lekker minecraft java edition spellen, waar ik gewoon alle mods gratis voor kan vinden!

Edit: de discussie gaat ineens over hoe cyberpunk (nu) wel een goed doel is op de pc, maar ik bedoelde het alleen als een voorbeeld voor hoe het er in de game industrie aan toe gaat met verwachtingen , druk, en prestaties. Ja het spel is gefixt, maar de schade is al gedaan. Je trekt echt niet zomaar een spel terug uit de winkel, dat het later opnieuw is uitgebracht maakt niet uit.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 25 mei 2022 11:18]

Ik zal wel een zeikende oude vent zijn, maar waar zijn de uitgevers die het doen om een goed produkt voor de klant neer te zetten ipv enkel de aandeelhouders?
Ze zijn er nog wel. Maar inderdaad few and far between.
Hier onder andere.

Persoonlijk juich ik de manier van zakendoen zoals zelfstandig ontwikkelaar Wube doet, ruimhartig toe. Ze staan voor hun product en ze ondersteunen dat product ook tot in den treure. Ze gaan je niet proberen aan de haak te slaan met uitverkoopprijzen en FOMO. Je krijgt gewoon eerlijk het aanbod: 30 EUR. Niet meer; niet minder. Oordeel aan de hand van de demo of het je waard is; vraag het na aan anderen. En maak je keuze. En daar kun je zolang over doen als je wilt, want er staat geen klokje te tikken met 'einde uitverkoop.'
Ze begraven je niet in DLC zoals sommige uitgevers genegen zijn klanten te scheren met een praktijk die beter bekend staat als nickle & diming. (Denk bijv. aan Paradox Interactive; of op console terrein aan Bandai-Namco en Tecmo-Koei.)
Ze zijn zelfs fervent anti-DLC. Ja; er komt een downloadable expansion. Mikprijs: 30 EUR. Met evenveel content als het originele spel. Een echte expansion pack net zoals vroegâh.

Heerlijk! En ik ben getuige de Overwhelmingly Positive rating op Steam niet de enige die er zo over denkt.

Waren er maar meer uitgevers die zich realiseren dat er zo gewoon een goed verdienmodel is op basis van gedegen en verantwoordelijk ondernemerschap. Maar nee; er is een beter verdienmodel - dwz met meer winst te behalen als je maar bereid bent om je klanten te naaien en het vel over de oren te trekken. Bah!

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 mei 2022 19:40]

Ah factorio! Dat is alweer jaren geleden dat ik dat speelde, misschien maar eens proberen.

Trouwens dat meer winst beter is, prima, maar doe het op een betere manier. Tegenwoordig is de helft van de kosten van het uitbrengen van een spel marketing, laat dat lekker achterwege, scheelt letterlijk honderden miljoenen bij de AAA titels. De volgende FIFA, RD, GTA, battlefield etc gaat echt niet minder verkopen als je een teaser of aankondiging van een aankondiging die een aankondiging aankondigd minder uitbrengt. Uiteindelijk gaat het toch echt om hoe goed het spel is.
Ah factorio! Dat is alweer jaren geleden dat ik dat speelde, misschien maar eens proberen.
Sowieso grote kans dat het een meer waardevolle time-sink zal zijn dan Diablo Immortal. :+ :D
Cyberpunk is sinds 1.5 echt een goed spel hoor
Ik moet er nog achterkomen (heb ;m al wel in de aanbieding gekocht vorige maand), maar je bent het met me eens dat de launch een blammage was toch? Als het minder gehypt en gepusht was, hadden ze het gewoon uit kunnen brengen wanneer het af was toch?
Launch was ongelukkig, maar met sinds versie 1.5 (inmiddels 1.52) is het gewoon een goed spel zonder micro transaction bullshit. Ik vind de raytracing (psycho setting) op een 3090 echt geweldig en draagt echt bij aan de "immersive" ervaring (en ik heb sinds de jaren 80 toch echt wel heel veel spellen al gespeeld dus ben wel wat gewend).

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 23 mei 2022 19:22]

Dat wil ik ook wel geloven, maar hoeveel reputatie en economische schade heeft het opgeleverd?
Interessante vraag, maar niet voor mij een issue.

Kort en goed vind ik Cyberpunk 2077 niet echt een goed voorbeeld van wat er ‘mis’ is in de games industrie, behoudens werkdruk issues bij de ontwikkelaars.
Cyberpunk is een groots en gedurfd en risicovol project, met uiteindelijk geen micro transacties maar gewoon een volledige single player rpg ervaring. Onderliggend is niet alles super origineel of perfect, maar het geheel der delen is een mooi product. Het is een van de weinige games die mij weer aan het spelen heeft gekregen in plaats van dat ik na een uurtje bij een spel al weer denk ‘laat maar’.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 23 mei 2022 22:38]

Begrijp me niet verkeerd, blij voor je dat het bevalt, maar niet het punt waar ik wilde maken.

Ik noemde CP2077 puur als voorbeeld van hoe bedrijven onder te grote (commerciële) druk staan om maar te leveren, ook al is het project niet af/speelbaar. Afgezien dat de crunch natuurlijk uitbuiti ga van personeel is. Als het werk niet binnen een normale werkweek gedaan kan worden, moet de planning/bedrijfsvoering over de kop.

Als ik in een restaurant eten bestel en dat is in eerste instantie koud, dan boeit het me niet als het nadat ik het terug gestuurd heb wel warm en de lekkerste maaltijd ooit is, mijn ervaring is verpest en ik kom niet meer terug.
Helemaal mee eens! Games zouden niet in een soort van half beta status uitgebracht moeten worden. Dan maar even wachten!!

Dit is overigens ook de reden dat ik games nooit meteen koop. Ik heb cyberpunk ook pas na 1.5 gekocht via een aanbieding voor 15 euro.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 25 mei 2022 12:29]

NMS kwam er ook goed vanaf
Op console was de launch een blamage inderdaad, op PC was het vrij goed speelbaar.
Het is nog steeds niet het spel dat beloofd is. Verwacht geen dynamische open wereld a la GTA 5 waar je honderden uren van plezier uithaalt.

Met 1.5 zeker geen slecht spel meer en veel supervette momenten erin. Zeker het spelen waard, maar ga niet uit van de beloftes van te voren want die kunnen ze nog steeds niet echt waarmaken.
Hoe is PUBG onspeelbaar dan? Gewoon op die 'play' knop rammen en verder niet naar omkijken.

Ben het wel met je eens hoor dat de skins en weet ik veel wat bijna door je strot geduwd worden. Maar ik vind het nog steeds een zeer vermakelijke game.
Daarom het "bij wijze van" ;) - het is voor mij bijna onspeelbaar omdat het niet om aan te zien is en ik me er kapot aan erger, zeker die prijzen die ze durven te vragen. En dan hoe die outfits en "emotes" er uit zien... sorry, ik ben een oude zuurpruim aan het worden - vroeger was alles beter, behalve de graphics hahaha

Trouwens druppel dat ik het spel heb verwijderd is dat ik de laatste keer tegen een of andere beperking in het selecteren van maps/speltype aanliep - er zijn al zo weinig maps en dan kan ik niet eens precies dat spelen wat ik wil en wanneer ik wil? (of is dat ondertussen alweer aangepast/is die optie achter een "season pass" verdwenen die meer kost dan wat ik voor het spel betaald heb?
Nee je kan nog steeds geen map kiezen omdat ze blijven beweren dat de playerbase te klein is. Ik heb daar persoonlijk niet heel veel moeite mee, maar ik snap als je het irritant vind.

Ook niet als je een pass zou kopen, daar krijg je sowieso weinig voor terug ;).

Ik ben het helemaal met je eens dat de skins er niet uit zien. Maar dat is blijkbaar wat vekocht wordt (voornamelijk in azië neem ik aan).

Daarom zeg ik, bij wijze van, met de ogen dicht op die knop drukken en spelen.
eens. al is naugtydog met hun series nog wel goed vind ik maar goed is geen tablet game.
Ik ben soms ook een oude zeikerd, maar de voorbeelden die je noemt zijn niet bepaald de beste om aan te tonen dat de gaming industrie ziek is. Bovendien is het niet de industrie zelf maar de investeerders die erachter zitten waar de rotzooi vandaan komt.
Je kunt het mensen niet kwalijk nemen dat ze een game zo leuk vinden dat ze €5 per maand uit geven om het te spelen of cosmetische en andere spelelementen aanschaffen, zolang duidelijk is wat je krijgt voor je geld. En je kunt het bedrijven niet kwalijk nemen dat ze profiteren van de populariteit.
Maar het is werkelijk ontstellend om te zien hoeveel mensen games pre-orderen en vervolgens steen en been klagen dat het niet is wat ze verwacht hadden of wat beloofd was.
Ik begrijp persoonlijk helemaal niet hoe zo idioot veel mensen in totaal miljarden uit kunnen geven aan onbenullige voordeeltjes of hebbedingetjes in games en ik kan al helemaal niet begrijpen dat ze dat willen doen d.m.v. een systeem waarbij de kans dat je krijgt wat je wilt miniem is.

Het is de consument zelf die de producenten en uitgevers een vrijbrief geeft om op die manier geld te verdienen.
Ik denk dat de verdienmodellen van games gewoon veranderd zijn. Wij als consument hebben blijkbaar behoefte aan meer geld uitgeven aan random crap dan we dachten.
Ik ben het eens met het veroordelen van de praktijken van game developers en met name uitgevers. Wat ik hier echter zo jammer aan vind is dat uit veel onderzoek blijkt dat educatie beter werkt dan verbieden, maar het dan toch in twee relatief nietszeggende landen verboden wordt. De impact daarvan is niet groter dan dat dat handjevol Nederlanders buiten gesloten wordt. Het heeft verder echt gewoon 0 impact. Daarbij zou je ook nog over zoiets als afgenomen vrijheid kunnen discussiëren (gaat mij te ver maar snap het wel).

Ik had veel liever wel gewoon toegang gezien en dan verwoede campagnes om het de kop in te drukken. Of belachelijke accijnzen zoals gebruikelijk bij roken. Maar roken mag wel nog gewoon en wordt niet verboden. Zelfde met drank. Volgestopt worden met suikers ook, waarvan ook al lang bekend is dat het nagenoeg vergif is. Vind het hypocriet van de staat en het schiet elk doel voorbij, anders dan je eigen volk alleen maar benadelen. Maar goed. Tijd dat Duitsland, VK en Frankrijk dezelfde keuze gaan maken. Dan wordt het misschien anders.
Lootboxen en Pay to get advantages spellen mogen wat mij betreft op deze manier geblokkeerd worden.
Vind het sowieso al een niet zo'n nette manier van handelen.

Overigens kan dit op een bepaalde manier ook weer opgelost worden, maar als ik die optie roep dan schreeuwt iedereen hier moord en brand.
Lootboxen zijn een vorm van gokken. Omdat leveranciers van deze spellen niet kunnen weten of iemand 18 is, worden ze daarom verboden. Op zich zelf is het hele idee niet verboden, maar de uitvoer kan niet worden gegarandeerd.
De oplossing is om die garantie wel mogelijk te maken en daarvoor is een ID nodig. Een europees systeem daarin zou dit mogelijk kunnen maken, het Europese digitale ID. Zie het als een soort europese DigiD. Het spel maakt een koppeling met deze eID en vraagt alleen "is deze persoon 18 jaar of ouder". Jij doet je afhandeling via de eID app. Het eID systeem hoeft op het einde alleen ja/nee door te sturen, eventueel met een transactienummer zodat verificatie op een of andere manier wordt ge-audit, maar dat hoeft van mij niet eens.
Probleem opgelost. Mensen van 18+ zijn zelf verantwoordelijk. Geen 18? Dan geen toegang tot het lootbox systeem of het spel.

En dan het doorverkopen van accounts.. De oplossing daarop zou kunnen zijn 1x in de x maanden de check opnieuw uit te voeren, of op het moment dat je voor de eerste keer op de app inlogt op dat device met dat account de verificatie opnieuw te doorlopen.
Probleem is vooral dat internationaal er nooit één oplossing gekozen gaat worden. Zelfs als je een Europees systeem gaat implementeren, zit je als ontwikkelaar met een 10+ van dit soort systemen.

Ondertussen is de mobiele markt voor games vergeven van simpele games die vol zitten met cooldowns / power levels die niet te halen zijn voor F2P spelers etc. En mensen blijven er maar geld naar smijten, tot het punt waar het kwa omzet één van de grootste platformen is.

En al deze instellingen werken die omzet tegen, dus ik snap heel goed dat ze er weinig moeite in willen steken. Globaal gezien zijn wel als Benelux helemaal niet zo interessant, dus ik vermoed dat tenzij er echt moeite in wordt gestoken, veel meer situaties zoals deze gaan komen, dat we gewoon geen toegang krijgen.

Als ouder vind ik dat overigens prima. De generatie die als kind nu met smartphones is opgegroeid is behoorlijk gewend aan pay-to-win in games, wat precies is wat men voor ogen had.

Maar als consument weer door een aantal extra hoepels moeten springen lijkt mij ook vrij onwenselijk. De cookie melding is inmiddels ook meer iets geworden dat tegen mensen wordt gebruikt, door het zo complex en irritant mogelijk te maken, terwijl de "alles accepteren" knop zo aantrekkelijk mogelijk wordt gepositioneerd. Zaken als deze check zullen waarschijnlijk binnen de kortste keren door developers zo lelijk mogelijk worden geïmplementeerd zodat het draagvlak ervoor bij spelers vanaf het begin zo laag mogelijk is.

Persoonlijk ben ik hoe langer hoe meer "OK" met dit soort verboden. Er zijn zo veel games op de markt, laten we vooral de rotte gok appels eruit gooien.
Ik vraag mij al tijden af waarom men hier soms zo reageert op dergelijke initiatieven. eID of iets dergelijk is juist een aanzienlijke verbetering van je privacy.

Ik had verwacht dat dit al eerder ingevoerd zou zijn. IRMA is leuk, maar wordt nog te weinig gebruikt.
Ik ben geen fan van iDIN, maar ze hebben precies wat jij omschrijft - een systeem dat een J/N geeft of je 18+ bent, en meer data dan dat delen ze ook niet.

Zelf vind ik lootboxes geen probleem, zolang het maar cosmetic is. En ook al is het P2W, prima, maar dan blijf ik gewoon weg. De keuze moet bij de gebruiker gelegd worden, maar wel met alle noodzakelijke informatie.
Heet gewoon pay to win, niet pay to get advantages. Hou op met onderscheid maken, dat is wat makers van P2W games willen. Het is gewoon P2W. Ook met lootboxes omdat er gear zit in de lootboxes. Zeker wanneer het spel op welke manier dan ook competitief is. Ik heb Hearthstone Mercenaries gespeeld (en gegrind), ik denk dus al te weten welke richting Diablo Immortal en de nieuwe Warcraft game (Warcraft Rumble?) heengaan.
Helaas is dat optie ook niet geheel waterdicht want sneaky kinderen pakken de ID van hun papa of mama en there you go.
Kan toch met eender wat uit de portefeuille. DigiD. Creditcard...
Maar ik hoop echt wel dat ouders niet zomaar alle pincodes van hun passjes aan hun kinderen bezorgen...
Precies. Niet alleen dat de ouders niet zomaar alle pincodes vrijgeven aan hun kinderen maar ook dat ze hun financiën in de gaten houden en mijnoverheid om geen vervelende berichten te ontvangen en dergelijke. Kinderen zijn echt heel stiekem en ouders zijn helaas meestal naïef.
Ik vind het wel zeer teleurstellend dat Blizzard niet net als Valve met CS:GO een optie biedt om wel het spel te kunnen spelen, maar alleen het illegale gedeelte uitschakelt.
Het probleem voor een ontwikkelaar/uitgever is dan wel dat die landen significant minder geld zullen opleveren omdat de melkkoe er uit moet worden gehaald...
Ik ben het wel met je eens over het verslavingselement wat dit soort mechanics met zich meebrengt. Aan de andere kant vind ik het wel heel gek dat ik op Youtube en andere sites doodgegooid wordt met reclames voor toto, holland casino, krasloten etc etc. Dit zijn bedrijven die van dezelfde overheid die deze wetgeving gemaakt heeft zijn.
In België zijn ze aan het werk om dit ook aan banden te leggen. Als ik me niet vergis is de eerste stap het verbieden van gokreclame op voetbal wedstrijden.
Hoeveel ploegen in Belgie hebben als sponsor een gokbedrijf ?
Een ploeg niet in eerste klasse
Holland Casino mag je dan ook niet binnen als minderjarige.
Ik vraag me af of je dit niet kan omzeilen door het anders te maken, iets als koop support coins om de game te sponsoren, en met die coins loot boxes laten kopen?
Gewoon duidelijk maken dat het zo geld kost.
Nu nog een ban op gok reclames / sponsoren.
Ik vind het wel zeer teleurstellend dat Blizzard niet net als Valve met CS:GO een optie biedt om wel het spel te kunnen spelen, maar alleen het illegale gedeelte uitschakelt.
Dat is precies wat R* heeft gedaan in hun Casino DLC voor GTAO! Als je woonachtig bent in landen waarbij dat casino gedeelte verboden is, kan je dat casino gedeelte niet toevoegen in je penthouse. Dat is namelijk uitgeschakeld.
Ik vind het goed! Maar ik baal wel had het spel graag geprobeerd.

De (mobiele) spel markt is verziekt door gierigheid en winst model. Content is minder goed en uitgebreid, uitzonderingen daargelaten.
Daarom zou het goed zijn om in dergelijke gevallen bij keuzes van bedrijven eens serieus op Europees vlak te kijken of er een goede reden is. Of dat Blizzard handeld in strijd met het vrij vervoor van goederen. In ieder geval met de intentie daarvan.

Dit kan je alleen oplossen door dan maar gewoon in Europa het spel te verbieden.

Ik hoop overigens dat andere landen volgen met onze wetgeving want dat is eigenlijk de enige juiste wetgeving.
mogelijk een apk-tje sideloaden?

of anders met nox/bluestack emuleren?
Hoop het, maar maakt het wel moeilijker met vrienden te spelen :D
Tijd om die wetgeving in heel Europa in te voeren.

Hoe meer games onze 2 landen overslaan, hoe meer ik het idee heb dat de wetgeving zinvol is. Alleen zijn wij dusdanig klein dat ze het hier dan gewoon niet uitbrengen, want nauwelijks omzetverlies. Maar de hele EU gaan ze niet negeren.

Opzouten met die gokverslavingstechnieken in games.
De wetgeving is toch niet zinvol als het produkt niet aangepast wordt maar gewoon niet op de markt komt?

En is het niet zo dat als het wel een populair spel wordt, dat mensen het dan buiten de app store om gaan zoeken en waar binnen de kortste keren versies met gratis malware te vinden zijn...

Wat verslavingstechnieken betreft, spelletjes die geen "verslavende" elementen bevatten, zijn toch gewoon niet leuk? Klinkt een beetje zoals "je drinkt toch niet om dronken te worden", dronken niet nee, maar als er geen alcohol in m'n bier zit, drink ik wel wat anders - zelfde met koffie, zonder cafeine? Nee dank je.

Ik bedoel te zeggen is dat je niet iedereen uit kunt (of moet willen) sluiten van alcohol, cafeine, of "verslavende spel elementen" of wat dan ook, omdat er een (klein) deel van de bevolking te gevoelig is voor verslaving/er niet mee om kan gaan.
De wetgeving is toch niet zinvol als het produkt niet aangepast wordt maar gewoon niet op de markt komt?
Dat is puur omdat de NL/BE simpelweg markt te klein is voor Blizzard om iets aan te passen specifiek voor die landen, echter als we dit Europees voor elkaar kunnen krijgen dan wordt het qua kosten/baten voor Blizzard al een heen ander verhaal.
Ik bedoel te zeggen is dat je niet iedereen uit kunt (of moet willen) sluiten van alcohol, cafeine, of "verslavende spel elementen" of wat dan ook, omdat er een (klein) deel van de bevolking te gevoelig is voor verslaving/er niet mee om kan gaan.
Alcohol is juist een mooi voorbeeld van een product dan niet aan mensen onder de 18 verkocht mag worden. Blizzard heeft prima mogelijkheid de mogelijk Diablo Immortal vanwege een groot verslavingsgevaar uit te brengen als een 18+ game met een dagelijks limiet op het aantal speltransacties om wel aan de regels te voldoen. Dat ze juist dat niet willen aanpassen om specifiek misbruik te maken van de zogenoemde Whales en minderjarigen zegt genoeg, opzouten ermee.
Mijn perspectief is net wat anders, ik focus niet op het gokgedeelte (ik werk zelf al jaren in de igaming dus weet wel hoeveel geld er in omgaat en hoeveel van de probleemspelers afkomstig is), maar op het hele concept van microtransacties. Zelfs al zou het gegarandeerd dat ene spelertje, skin of wapen zijn (dus geen gok element) vind ik het idoot/verwerpelijk dat een spel zo ontworpen is dat nadat je het voor de volle prijs gekocht hebt, het echte verdienen nog moet beginnen.

Terug naar de communittee die zelf mods en levels maakt, met toestemming of beter nog, medewerking, van de uitgever!
Eens. Lootboxes representeren enkel de meest verderfelijke variant van micro-pay interacties die er op het moment heerst; maar feitelijk is het hele bolwerk van micro-transacties natuurlijk een verschrikkelijk slechte praktijk die de consument uitbuit.
Daarom de wetgeving breder uitrollen, want dan gaat zo'n uitgever merkbaar inkomsten mislopen en wordt zo'n uitgever min of meer gedwongen een andere strategie dan een gokmechanisme te kiezen.
tsja, dat wel, maar een andere strategie zal volgens helaas geen betere zijn - de game industrie is nu zelf verslaaft aan de miljarden die "loot-boxes" opleveren.

Als het geen lootboxen mogen zijn verzinnen ze wel iets anders zonder "kansspel principe" wat minstens zoveel op gaat leveren.
Wat verslavingstechnieken betreft, spelletjes die geen "verslavende" elementen bevatten, zijn toch gewoon niet leuk?
Er is een groot verschil tussen een spel wat opgezet is om vermakelijk te zijn en wat bedoeld is om mensen te boeien; en een spel wat opgezet is om op puur mechanische wijze in dopamine prikkels te voorzien.

Ik heb bijv. tot dusverre 1600 uur aan speeltijd verzameld in Factorio. De gameplay voor dat spel steekt gewoon enorm goed in elkaar, stoelend op het feit van een 'eeuwige onbalans' waar er altijd wel iets is wat je sneller/groter/efficienter op kunt zetten. (Of je gaat gewoon letterlijk meta-game onzin bouwen zoals dit, wat - als ik er even over nadenk - eigenlijk echt vreselijk on-the-nose is.)

Dat is boeiend. En vermakelijk en geeft je voldoening, en ja: dopamine, als je na een paar uur sleutelen een logistieke rotzooi uitgepuzzeld hebt.

Vergelijk dat met een lootbox-driven spel met enorm ondiepe game mechanics wat continu participatie-rewards moet geven om mensen geboeid te houden (daily login rewards?) voor een makkelijke kleine dopamine puls als gangmaker. Een spel wat heel erg sterk gebruik maakt van overdadig veel schermeffecten met veel licht en geluid. (Hint: zoek eens op waarom onder andere gokkasten dit ook doen...) En wat continu positieve verwoordingen naar je toe duwt over hoe goed je wel niet bent en wat voor een kei je bent in het spelen van het spel; etc.
Als ze de hele Europese markt gaan missen wordt het product echt wel aangepast.
Couldn't agree more! :Y)
Helemaal mee eens. Ik had dit eerlijk gezegd niet eens verwacht van Blizzard. Met lootboxes heb ik niet zoveel moeite, mits ze zich beperken tot cosmetische items zoals in Overwatch (ook van Blizzard).
Dat zegt meer over het spel dan over de wetgeving. Blizzard wil gewoon niet transparant zijn over de inhoud van de lootboxes omdat mensen er dan meteen achter komen dat ze het geld niet waard zijn.

Hoog tijd dat deze wetgeving EU breed ingevoerd wordt.
Trieste gang van zaken, zeker omdat in NL de wetgeving helemaal niet zo streng is hieromtrent. Maar je ziet veel ontwikkelaars de makkelijke route nemen vanwege de relatief kleine afzetmarkt. Uiteindelijk zijn wij ervan de dupe.

Ik ben ook erg benieuwd of Warcraft Arclight dezelfde route gaat bewandelen, ik ben er bang voor.
Elke keer als ik zie dat een game niet uitkomt in NL/BE vanwege deze lootbox reden, dan weet ik gelijk dat het pay to win games zijn. Dus voor mij prima dat hij dan maar niet uitkomt.
Huh? er zijn letterlijke duizenden spellen in de Apple app store waar je voor zuurverdiende centjes lootboxen kan kopen.
Ik zat nogal uit te kijken naar dit spel, en ben oud en wijs genoeg om zelf te weten hoe ik mijn geld besteed.
Het grappige is dat het gros van de verslaafde mensen zelf wel denkt dat ze het onder controle hebben. Snap je het patroon?
Daarnaast vind ik "anderen doen het toch ook" altijd een kul argument.
Blizzard weet dat het een grote vis is en dus direct op de korrel wordt genomen. Daarom sluiten ze die markt maar uit. Nu hopen dat dit Europees uitgerold kan worden.
Precies dit. Volgens mij is dit eerder een keuze van Blizzard dan iets wat Apple of Google afdwingt want je wordt letterlijk kapot gegooid met "lootboxen" in zo'n beetje ieder spel wat gratis wordt aangeboden in de stores.
Hoge bomen vangen veel wind, en blizzard weet dat ook.

De wet en regelgeving is duidelijk, althans in België, in Nederland zou dit nog mogelijk mogen.
Maar de handhaving is niet bepaald voldoende, dus wat gebeurd er? "Ze" gaan enkel achter de grote aan.

En blizzard weet zelf ook wel dat ze geen kleintje zijn. Dus ze nemen het zekere voor het onzekere, gooien Nederland en België op 1 hoop, en zeggen dat ze het hier niet gaan proberen.
Na de hele goede release van Apex Legends Mobile van EA ben ik ook inderdaad teleurgesteld dat we deze niet krijgen. Vermaak me uitermate met het spel en heb nog niets uitgegeven. En als ik dat doe beslis ik net zelf wel.
Dat jij dat bent is een, maar jij bent niet gelijk aan de 17 miljoen andere inwoners van Nederland.
Het argument dat je oud en wijs genoeg bent om zelf te bepalen, kun je ook voor het gebruik van harddrugs, zoals heroine en krokodil(zelfgemaakte desomorfine) geven.

Hoe dan ook, het argument gaat niet op, omdat men een kansspellicentie aan zou kunnen vragen, maar dan kan men niet meer verdienen aan kinderen, die (meestal) de waarde van geld niet kennen en veel impulsiever zijn dan jij.

Ik zal wel een ouwe lul zijn, maar dat hele pay2win principe bevalt mij niets. Games als Diablo3 zijn ook niet bepaald skills games - je bent vooral zo sterk als je items - maar in die game investeer je tijd en geen geld. En als je meer tijd investeert, word je vanzelf ook beter.

[Reactie gewijzigd door ABD op 23 mei 2022 15:49]

Tijd is geld luid het gezegde. ;)
Tja; als je dat daadwerkelijk wilt gaan min-maxen (zoals het een goed Diablo speler betaamt, uiteraard :+ ) kun je wss beter een krantenwijk er bij nemen en de inkomsten uit je bezorgronde dumpen in lootboxes, dan dat je met de hand gaat lopen grinden voor betere gear.

Alleen; wat doe je als de hele game feitelijk bestaat uit niets anders dan grinden voor betere gear?
Als het je in zo'n geval nog te doen is om zaken als verhaallijn, kun je beter YouTube open trekken voor een Let's Play sessie of zo, dan daadwerkelijk te spelen.
Als het je om verhaal gaat moet je sowieso geen Diablo gaan spelen. Weet niet of Immortal nou heel anders is maar D1/2/3... verhaal? Eh....
Helaas bestaan er erg veel oude kinderen die niet wijs zijn :+
Die mogen wel stemmen en autorijden en naar de slijter. Lootboxen zijn niet verboden in Nederland.
Maar het vereist wel registratie als kansspelaanbieder wat allerlei regels en mogelijke boetes met zich mee brengt.
De wetgeving is ook alleen voor kwetsbare personen (minderjarigen), maar het spel alleen toegankelijk maken voor volwassenen is blijkbaar teveel moeite voor de ontwikkelaar.
En weer hebben wij pech. Of heel EU moet dit invoeren of NL en BE moeten het afschaffen. Maar zo gaat het niet werken. Die publishers slaan ons telkens met plezier over.
Heel de EU moet dit gewoon invoeren. Maar NL/BE zouden dit om geen enkele reden moeten afschaffen, want het werkt wel degelijk, dat zie je alleen al aan grote uitgevers die hun spellen hier niet uitgeven (niet rendabel om het aan te passen voor 30 miljoen potentiële klanten. Zeker als de 'echte' klanten de workarounds wel gaan gebruiken om zo alsnog te gaan spelen/betalen. Dit is imho primair om zoveel mogelijk leekjes te weren van dergelijke praktijken...
Maar dat deze games hier simpelweg gewoon niet uitgebracht worden laat toch zien dat het dus op dit moment niet werkt? Nu werkt de wet gewoon een soort censuur in de hand en krijgen wij simpelweg allerlei games nu en in de toekomst niet meer te spelen. Maar in het gamelandschap verandert het niets en gaan grote publishers gewoon door met deze praktijken. Het gaat pas werken als heel de EU mee gaat doen, maar dat zie ik niet snel gebeuren.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 mei 2022 17:55]

Maar dat deze games hier simpelweg gewoon niet uitgebracht worden laat toch zien dat het dus op dit moment niet werkt?
Hoezo? Het zijn praktisch gezien nog steeds ettelijke miljoenen burgers die nu tegen dit soort parasitaire drek beschermd zijn. Had je die bescherming liever niet gezien?

Dat iets niet totaal werkt; wil niet zeggen dat het totaal niet werkt, heh?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 mei 2022 18:45]

Dat ze ons overslaan heeft hetzelfde net-effect voor de Nederlandse bevolking. Dus tenzij je bent voor invoering van dezelfde wetten, plichten, rechten en systemen in de hele EU (alsjeblieft niet) "werkt" dit dus prima.
Nee dit werkt niet. De bedoeling is dat dit soort games niet meer dit soort kansspel elementen krijgen. Maar in plaats daarvan brengen ze de games gewoon hier niet uit en gaan ze vrolijk door.
Dus 1 het heeft per saldo 0 effect want deze game makers gaan gewoon vrolijk door en 2 wij krijgen dus allerlei games hier niet meer te spelen vanwege deze wet en wordt het bijna een soort censuur.

Het mist volledig zijn doel zo!
Het doel van de wetgeving is niet om te voorkomen dat games een soort kansspel element krijgen. Het doel is die games te weren van de Nederlandse markt die verslaving in de hand werken dmv. gokspelletjes. En dat lukt prima.

Dat het hypocriet is, zeker. Maar om te stellen dat het zijn doel mist is zeker niet waar: Het werpt een barriere op waardoor er hopelijk minder lootbox-verslaafden in financiële problemen komen.
Dan is het alleen erg jammer dat de regering dan wel toestaat dat online gokken mag, inclusief tegenwoordig reclame ervoor maken.

OH wacht, ze beschermen ons wel door die reclames pas na een bepaalde tijd toe te staan.. Juist ja
Het doel is om de Nederlandse en Belgische burger te beschermen tegen zichzelf. Werkt dus prima!
Dan zal Overwatch 2 ook niet in de Benelux uit gaan komen vermoed ik.
Mag hopen van wél. Wel een compleet ander soort game.. D:Immortal is een mobiele game die toevallig ook op de PC uitkomt, OW is een PC-game die toevallig ook op consoles uitkomt..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 mei 2022 15:45]

Heeft niks te maken met het platform, maar met de verdienmodellen van de betreffende games.
Ha, laat gewoon zien wat de intentie is met deze game. Kijhard uitmelken.
Dit wisten we natuurlijk al. Dat betekent echter niet dat het niet een goed spel is om gratis te kunnen spelen. Ik geloof nog steeds dat dit echt een goede game kan zijn zonder ook maar een cent uit te geven.
Zou kunnen, maar het woordje "exploitatievoorwaarden" zegt eigenlijk al genoeg over wat er, in ieder geval voor een deel van de spelers, in het vooruitzicht staat.

Gnoes kunnen tenslotte ook prima vertoeven op de Afrikaanse savanne, zolang ze niet in de muil van een van de vele roofdieren vallen.

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 mei 2022 16:37]

Wederom dit wisten we al. Ik weet niet of ze het al zeiden bij de bekendmaking, maar dat het spel gratis is, dat is al heel lang bekend.

Natuurlijk zou gratis ook kunnen betekenen dat het skin based is, maar dat leek altijd al erg onwaarschijnlijk.

Er zijn verder al best wel wat onderzoeken geweest, dat het veel effectiever is om veel te vragen voor je ingame spul, dan weinig. Het idee veel voor weinig verkopen vs weinig voor veel, gaat hier dus niet zo goed op, want veel kopen uberhaupt niets, dus dan is het makkelijker om die overgebleven doelgroep flink uit te melken, dan ze een 'goede' deal te geven, want de doelgroep die gewoon blindelings geld uitgeeft, die gaat ongeacht wat alles wel kopen, dus ja dan liever voor veel.

Dit is uiteraard super problematisch, maar was wel wederom de verwachting.
Wat niet de verwachting was, is dat dit spel hier niet uitkomt, dus is de vraag wat ze er in hebben gestopt wat een probleem is, of is het gewoon een kwestie van geen risico willen nemen, en mogelijk in de toekomst hier nog iets moet doen.
Wat ik begrijp uit andere comments is dat er een marketboard inzit dat werkt op basis van een currency die uit (betaalde) lootboxes komt.
KijhardKeihard uitmelken inderdaad. Maar dat gebeurt ook al jarenlang met FIFA, dus voer of deze wet in heel EU in, of stop er lekker mee. Ik heb mezelf in wat bochten moeten wringen om Lost Ark te kunnen spelen omdat deze vanwege dezelfde reden niet in NL en BE uitkwam. Het is allemaal een druppel op de gloeiende plaat zo. Ik ben het wel eens met de wetgeving omtrent lootboxes in NL, maar alleen het braafste jongetje van de klas willen spelen omdat we dat nou eenmaal zo willen en als enige kleine landje, heeft ook niet veel zin.
Lost Ark
Ach ja. Dat andere spel wat in Nederland en België niet op de markt kwam.
Waar tijdens het localisatie-proces hele bakken met budget uitgegeven konden worden om de presentatie van het spel helemaal om te gooien en politiek correct en meer acceptabel te maken voor mainstream Amerikaanse invloedssferen; maar het teveel moeite was om even een advocaat gespecialiseerd in ons lokaal recht in te schakelen om te kijken hoe er aan de kansspelwetgeving voldaan kon worden.


Voor wie onbekend is met dit feit: de raciale diversiteit in Lost Ark is iets wat de localisatie toegevoegd heeft met een proces wat colloquiaal ook wel bekend staat als blackwashing: het retroactief aanpassen van de raciale kenmerken van karakters om minderheden te representeren.

Het heeft bakken met geld gekost om door te voeren; artwork speciaal te laten hertekenen; ingame textures aan te laten passen; etc. Allemaal werk wat schijnbaar terug uitbesteed was aan de originele ontwikkelaar in Korea. Alleen is het met vlagen zo slecht gedaan dat sommige karakters er bijv. uit zien alsof ze gelamineerd zijn. En anderen zo vreselijk chocolade-bruin gekleurd zijn dat het ineens een raciaal stereotiep wordt waar onze eigen anti Zwarte Piet kliek van op de achterste poten zou gaan staan. Een vreselijk holle; huichelachtige zet - die duidelijk enkel bedoeld was om de afzetmarkt te vergroten en om middels virtue flagging extra buy-in te krijgen van de daarvoor gevoelige flank mensen. Godzijdank lag het er in dit geval zo dik op dat ze bij die groep grotendeels door de mand gevallen zijn en het gebackfired heeft.

(Niets mis met representatie voor minderheden; maar laten we het dan aub wel smaakvol doen en voor de juiste redenen.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 mei 2022 20:03]

Het leek me oprecht wel een leuke game. Had al wat filmpjes en screenshots gezien en me voor de beta aangemeld (geen toegang gekregen). Maar dit bericht geeft me het gevoel dat het weer een pay2win gacha game wordt.

Laat ze dan gewoon een subscription model toepassen zoals in Eve echoes.
Het wordt erger van pay2win, het wordt pay2chance-on-win.
Geen gemis dus. Ik heb geen behoefte aan games met betaalde loot boxes.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee